فوئل انژکتور چیست؟ و چه کاری در خودرو انجام میدهد؟
انژکتور، تزریق کننده، پاشانه یا افشانک، یک نازل برای تزریق سوخت، هوا و بخار آب تحت فشار میباشد. این وسیله اولین بار توسط یک شخص فرانسوی به نام آنری ژیفار در سال ۱۸۵۸ (میلادی) اختراع شد.
موتورهای احتراق داخلی در دو نوع پاششی و تزریق مستقیم تولی میشوند. انژکتور، قطعهای الکتریکی-مکانیکی است که در موتورهای پاششی مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعه وظیفه پاشش مخلوط سوخت و هوای متراکم شده به درون سیلندر را بر عهده دارد. سپس به کمک جرقه شمعها این مخلوط درون سیلندر منفجر شده و انرژی لازم برای حرکت خودرو را تامین میکند.
انژکتور موتور بنزینی:
انژکتورها از انواع شیرهای سولنوییدی هستند و عمل باز و بسته شدن مجرای خروجی انژکتور توسط فرمان صادره از واحد کنترل (ECU) صورت میگیرد برای این منظور در انتهای سوزن انژکتور یک سولنویید وجود دارد که هنگام صدور فرمان از واحد کنترل (ECU) جریان ضعیفی از درون سیم پیچ آن عبور کرده و باعث مغناطیسی شدن هسته آن شده و سبب به حرکت درآمدن سوزن انژکتور میگردد.
انژکتورها نقش بسیار مهمی در سیستم سوخت رسانی اتومبیل های امروزی دارند. سوخت رسانی بوسیله انژکتور کامل و بسیار دقیق تر از سوخت رسانی کاربراتوری است. زمان و نحوه پاشش سوخت توسط انژکتورها براحتی توسط واحد کنترل الکترونیکی تنظیم میشود.
پاشش سوخت انژکتور میتواند از کمترین زاویه (حلقه بسته) تا بیشترین زاویه (حلقهباز) تغییر کند. این تغییر نوع پاشش تاثیر بسزایی در کارکرد بهینه موتور در دورهای مختلف دارد. زمان اتصال ولتاژ به سیم پیچ سلونویید انژکتور مقدار پاشش سوخت و ولتاژ متصل شده به سیم پیچ زاویه حلقه پاشش را تعیین میکند.
بنابراین در صورت عملکرد ناقص و نادرست انژکتور، خودرو دچار مشکل شده و به اصطلاح ریپ میزند. نقص عملکرد انژکتور حتی میتواند منجر با خاموشی خودرو شود. محل دقیق قرارگیری انژکتور میتواند در ورودی هوای سیلندر و قبل از سوپاپ هوا باشد یا درون محفظه احتراق. همچنین ممکن است برای هر سیلندر از یک یا دو انژکتور استفاده شود. البته انژکتور در کنار تنظیم دقیق میزان و فشار پاشش سوخت، به کاهش مصرف سوخت، قابلیت استارت بهتر خودرو در هوای سرد، کاهش سطح آلایندگی خودرو و بالا رفتن راندمان موتور نیز کمک میکند.
اجزاء انژکتور:
مهمترین اجزاء انژکتور شامل موارد زیر می باشد :
- ورودی سوخت یا اورینگ
- فیلتر سوخت
- بدنه
- فنر برگشت دهنده یا سلونوئید
- سوزن انژکتور
- خروجی سوخت
- درپوش محافظ
انواع سیستم انژکتور:
سیستمهای انژکتوری انواع مختلفی دارند که در خودروهای متفاوت از نظر نوع و نیاز و عملکرد موتور مورد استفاده قرار میگیرند. این انواع در نحوه عملکرد خود تفاوتهایی دارند و به صورت مستقیم در بازده موتور نیز تاثیر میگذارند. سیستمهای مختلف انژکتوری عبارتند از:
- سیستم انژکتوری مکانیکی:
این سیستمها سوخت را به صورت مستمر درون سیلندر میپاشند و قابلیت تنظیم میزان و زمان پاشش را ندارند.
- سیستم انژکتوری الکترونیکی:
این سیستمها به کمک اجزای الکترومغناطیسی، فرآیند پاشیدن مداوم سوخت را صورت میدهند.
- سیستم انژکتوری الکترومکانیکی:
این سیستمها مجهز به سنسورها و کنترلرهای متعدد هستند که با کمک اطلاعات دریافتی از آنها و پردازش این سیگنالها عملکرد بهتر و دقیقتری را از خود نشان میدهند.
- سیستم انژکتوری یک نقطه ای:
این سیستم از یک واحد کنترل الکتریکی و یک انژکتور الکترومغناطیسی در بالای دریچه گاز تشکیل میشود.
- سیستم انژکتوری چند نقطه ای:
در سیستم چند نقطه ای با توجه به تعداد سوپاپ ورودی سیلندرها، از انژکتور برای پاشیدن سوخت استفاده میشود.
انواع سیستمهای پاشش سوخت:
- سیستمهای پاشش سوخت تک نقطه ای:
در این نوع سیستم تنها یک انژکتور هر چهار سیلندر موتور را تغذیه میکند. به این ترتیب که در این سیستمها انژکتور، سوخت مورد نیاز موتور را درون منیفولد سوخت میپاشد. کیفیت انتقال سوخت این سیستمها مانندسیستمهای کاربراتوری است ما حضور واحد کنترل الکترونیکی، شرایط مناسبتر و مطلوبتری را در محفظه احتراق فراهم میسازد.
- سیستمهای پاشش سوخت چند نقطه ای:
در این سیستمها، برای هر سیلندر یک انژکتور در نظر گرفته میشود. این انژکتورها که روی ریل سوخت سوار شدهاند، سوخت مورد نیاز موتور را مستقیما پشت سوپاپهای سوخت تزریق میکنند. نتیجه اینکه سوخت پس از پاشش تا زمان احتراق، دچار تغییرات کمتری شده و با شرایط بهتری درون سیلندرها میریزد. اینسیستمها، امروزه بیش از انواع دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
- سیستمهای پاشش مستقیم سوخت:
هدف از ابداع این نوع سیستم، رسیدن به حداقل تغییر در شرایط سوخت قبل از ورود به سیلندرها بود. به این ترتیب که انژکتورها سوخت مورد نیاز برای احتراق را بدون واسطه و به صورت مستقیم درون سیلندرها تزریق میکنند.
- تزریق محفظه پیش احتراق
- تزریق محفظه سلول هوا
امیدواریم مقاله Fuel injection برای شما مفید بوده باشد. ما بی صبرانه منتظر خواندن نظرات سبزتان هستیم.
منابع: radargps.org – fa.wikipedia.org – infoyadak.ir – hamrah-mechanic.com – jdpower.com
تهیه و ترجمه: تیم آموزش زاورمگ
بدون دیدگاه