زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ

مناسب ترین زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ چه موقع است و علائم آن را چطور تشخیص دهیم؟

یکی از مواردی که مالکین خودرو باید به آن توجه کنند، زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ است. کار قطع و وصل کردن نیرو در سیستم انتقال خودرو به عهده کلاچ است. زمان تعویض صفحه کلاچ را عوامل مختلفی مثل سفتی یا نرمی کلاچ یا سختی و آسانی هنگام جا زدن دنده تعیین می‌کند. اطلاع از زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ به شما کمک می‌کند قبل از این‌که آسیب جدی‌تری به خودرو وارد شود آن را تعمیر کنید.

اگر با خودرو رانندگی می‌کنید، پس باید توجه داشته باشید که کلاچ یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک وسیله نقلیه است. در این مقاله قصد داریم در مورد مدت زمان تعویض صفحه کلاچ صحبت کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

خلاصه و فهرست نوشتار:

  • صفحه کلاچ چیست؟
  • چگونگی تشخیص زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ:
    • 1. سفت شدن پدال کلاچ
    • 2. پرش پدال کلاچ و صدای دنده
    • 3. عدم وجود ارتباط مناسب بین دور موتور و سرعت
    • 4. تعویض دنده سخت
    • 5. لرزش خودرو در زمان شروع حرکت
    • 6. رابطه‌ی خاموش نشدن ماشین و زمان تعویض صفحه کلاچ
    • 7. ضعف خودرو در سربالایی
    • 8. گاز نخوردن ماشین
  • تست صفحه کلاچ:
  • دلایل خراب شدن دیسک و صفحه
  • تعویض صفحه کلاچ چقدر زمان می‌برد؟

 

صفحه کلاچ چیست؟

یکی از مهم‌ترین سیستم‌هایی که در تمام خودروها وجود دارد، صفحه کلاچ است. این سیستم در خودروهای دنده‌ای بیشتر دیده می‌شود. سیستم کلاچ دارای یک صفحه، دیسک و یک بلبرینگ است که به صفحه فلایول متصل می‌شوند. کلاچ خودرو حرکت چرخشی یک شفت را به شفت دیگر منتقل می‌کند.

صفحه کلاچ

در واقع کلاچ رابط میان جعبه دنده و موتور است. سیستم کلاچ در ابتدا توان موتور را به جعبه دنده و بعد از آن این توان را به چرخ‌ها منتقل می‌کند. کلاچ یک وسیله مکانیکی است که در سیستم انتقال خودرو استفاده می‌شود. سیستم انتقال را در قسمت موتور درگیر و جدا می‌کند سپس بین موتور و گیربکس ثابت می‌شود.

نیروی تولید شده در داخل سیلندر موتور در نهایت به چرخاندن چرخ‌ها و حرکت وسیله نقلیه در جاده منجر می‌شود. حرکت رفت و برگشتی پیستون با چرخاندن فلایویل از طریق شاتون، میل لنگ را می‌چرخاند. در نهایت قرار است حرکت دایره‌ای میل لنگ به چرخ‌های عقب منتقل شود. این حرکت از طریق کلاچ، گیربکس، شفت پروانه یا میل محرک نقاط جهانی، دیفرانسیل و اکسل‌های چرخ، منتقل می‌شود.

سیستم انتقال نیرو به طور معمول در تمام خودروهای سواری و کامیون‌ها یکسان است. اما طراحی و چیدمان آن ممکن است با توجه به روش درایو و نوع واحدهای انتقال متفاوت باشد.

 

چگونگی تشخیص زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ:

نشانه‌های زیادی برای فهمیدن زمان تعویض صفحه کلاچ وجود دارد که در ادامه برخی از آن‌ها را برای شما شرح می‌دهیم.

1. سفت شدن پدال کلاچ

اگر هنگام رانندگی با پدال کلاچ خشک و سفت مواجه شدید و شما برای تعویض دنده نیاز است نیروی زیادی به پدال کلاچ وارد کنید میتوانید از این نشانه نتیجه بگیرید تقریبا آخرای صفحه کلاچ تان است و باید برای تعویض آن برنامه ریزی کنید. یک کلاچ سالم باید با یک نیروی متعادل پایین رفته و شما میتوانید به راحتی اقدام به تعویض دنده کنید.. این سفتی نشانه از بین رفتن حالت ارتجاعی و فنری پدال است.

2.  پرش پدال کلاچ و صدای دنده

یکی دیگر از نشانه های نیاز به تعویض کلاچ خودرو این است که وقتی شما فشاری را روی پدال کلاچ وارد میکنید و دنده را تعنویض میکنید، زمانی که اقدام به برداشتن فشار از روی کلاچ میکنید کلاچ با سرعت پرتاب میشود و دیگر مانند حالت عادی به جای خود برنمیگردد. همچنین از دیگر نشانه های تعویض دیسک و صفحه کلاچ این است که شما در حین تعویض دنده ها با صدا هایی رو به رو میشوید.

3. عدم وجود ارتباط مناسب بین دور موتور و سرعت

گذشت زمان موجب استهلاک و تخریب صفحه کلاچ می‌شود. این موضوع موجب می‌گردد در هنگام رانندگی دور موتور افزایش یابد اما سرعت نسبت به دور موتور افزایش چشم‌گیری نداشته باشد.

4. تعویض دنده سخت و درست جا نرفتن آن

از دیگر نشانه هایی که شما باید برای تعویض کلاچ ان را جدی بگیرید این است که دنده به خوبی جا نمیرود و از حالت خود خارج شده و ماشین به حالت خلاص میرود و یا دنده ماین به سختی جا میرود. در این حالت ممکن است دلالی زیادی برای درست جا نرفتن دنده وجود داشته باشد که یکی از دلایل آن فرسوده شدن صفحه کلاچ میباشد.

5. لرزش خودرو در زمان شروع حرکت

اگر هنگامی که شروع به حرکت می‌کنید، با رها کردن کلاچ اتاق خودرو به لرزش در می‌آید، زمان تعویض صفحه کلاچ خودروی شما فرا رسیده است.

6. رابطه‌ی خاموش نشدن ماشین و زمان تعویض صفحه کلاچ

از دیگر علائمی که نشانه زمان تعویض صفحه کلاچ است، خاموش‌نشدن خودرو در زمانی است که آن را در دنده دو قرار می‌دهید و به‌حال خود رها می‌کنید. خاموش ‌نشدن خودرو و حرکت کردن آن به معنای تمام‌شدن صفحه کلاچ است.

7. ضعف خودرو در سربالایی

اگر ماشین شما در حالت عادی و با وجود تعداد سرنشین نرمال در سربالایی ها ضعیف عمل کرد و نیروی آن کاهش پیدا کرد میتوانید متوجه شوید که صفحه کلاچ خودرو رو به اتمام است و باید تعویض گردد.

8. گاز نخوردن ماشین

یکی دیگر از نشانه هایی که میتوانید برای تعویض دیسک و صفحه کلاچ آن را در نظر داشته باشید این است که ماشین گاز نمیخورد و شما با وجود فشار دادن پدال گاز شاهد افزایش سرعت و شتاب نخواهید بود.

صفحه کلاچ

تست صفحه کلاچ:

شما برای تست سالم بودن صفحه کلاچ نیز میتوانید ماشین در حال سکون را در دنده دو قرار دهید، اگر ماشین خاموش شد یعنی زمان تعویض صفحه کلاچ نرسیده است اما اگر ماشین خاموش نشد یعنی باید برای تعویض آن در سریعترین زمان اقدام کنید.

دلایل خراب شدن دیسک و صفحه:

صفحه کلاچ

در حالت عادی دیسک و صفحه کلاچ خودرو پس از طی کردن 50 تا 60 هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارد و زمانی که بیشتر حرکت خودرو در جاده‌های بیرون شهری انجام و در نهایت از کلاچ کمتر استفاده شود این مقدار به 80 هزار کیلومتر هم می‌رسد. به طور کلی مجموعه دیسک و صفحه کلاچ که نوعی قطعه مصرفی به‌شمار می‌آیند از مقاومت لازم در برابر گرما و فرسایش ناشی از تنش و اصطکاک برخوردار هستند.

برخی عوامل در کاهش عمر صفحه کلاچ خودرو موثر هستند، از جمله آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • فشار به خودرو در سربالایی
  • حرکت با شتاب زیاد
  • عادت بد قرار دادن پا بر روی کلاچ خودرو
  • انتخاب غلط دنده
  • رانندگی در ترافیک
  • تاب داشتن و خط داشتن فلایویل
  • جنس نامرغوب صفحه کلاچ
  • تعداد سرنشین در خودرو

 

 

تعویض صفحه کلاچ چقدر زمان می‌برد؟

زمان لازم برای تعویض کلاچ بسته به نوع وسیله نقلیه شما می‌تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی بین دو تا شش ساعت است. برای بسیاری، این بدان معنا است که رانندگان می‌توانند ماشین خود را صبح به تعمیرگاه ببرند و همان روز آن را پس بگیرند! با این حال، این مدت زمان احتمالی است و تعویض کلاچ شما ممکن است بیشتر از حد انتظار طول بکشد.

به عنوان مثال، تعویض کلاچ خودروهای دیفرانسیل عقب معمولاً زمان کمتری می‌برد، زیرا کلاچ راحت‌تر از خودروهای چرخ‌های جلو قابل دسترسی است.زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ

اگر می خواهید تخمین دقیق تری از مدت زمان تعویض کلاچ خود داشته باشید، بهتر است با مکانیکی که کار را انجام می‌دهد صحبت کنید. آن‌ها می‌توانند وضعیت شما را بر اساس وسیله نقلیه‌ای که دارید و هر نشانه‌ای از آسیب کلاچ که گزارش کرده‌اید، ارزیابی کنند تا به شما یک زمان تقریبی بگویند.

با این حال، مانند هر کاری تعمیر و نگهداری از خودرو هم، تا زمانی که زیر کاپوت نباشید و نتوانید ببینید با چه چیزی سر و کار دارید، نمی‌تواند خروجی دقیقی داشته باشد.

 

 

 

تهیه و تدوین: تیم زاورمگ

منابع: cartoq.com –  bimeh.com – autosafkar.com – turboyadak.com

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *