پیکان 1346-1384
پیکان در واقع یکی از مدل های کمپانی روتس، به نام Arrow بود که ترجمه آن همان «پیکان» میشود و در واقع فیسلیفتی از خودروی هیلمن هانتر است.
نگاه کلی:
پیکان شامل تریمهای مختلفی میشد که همگی با نام شاخصترین مدل آن «هیلمن هانتر» شناخته میشدند. کارخانه روتس از سال 1907 به تولید خودرو میپرداخت و هنگام تولید پیکان یکسال بود که توسط کرایسلر خریداری شده بود. پس از خریداری شدن توسط کرایسلر، پیکان آخرین مدلی بود که بدون اثر گرفتن از طراحی کرایسلر، تولیدش تا سال 1979 ادامه یافت.
ایران خودرو (با نام پیشین ایران ناسیونال) به تولید پیکان تا سال 1357 ادامه داد. پس از انقلاب ۱۳۵۷، تولید پیکان کاهش یافت تا جایی که در اواخر دهه ۱۳۶۰ به مرز توقف تولید رسید. با این حال با تولید قطعات در داخل کشور حیات پیکان تا سال ۱۳۸۴ ادامه پیدا کرد و وانت پیکان تا سال ۱۳۹۳ تولید شد و تیراژ این خودرو در زمان توقف تولید به بیش از ۲ میلیون دستگاه رسید.
پیکان سدان سری آخر مدل۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ مدل این خودرو شامل سقف پژویی و مدلهای آخر ۸۳ شامل کیلومتر پژویی بود. پیکان یکی از محبوبترین خودروهای ایرانی بود.
تایخچه:
در سال 1345 شمسی پس از انعقاد قراردادی میان شرکت روتس و محمود خیامی (شرکت ایران ناسیونال) مونتاژ پیکان در ایران آغاز شد. پس از مدت کوتاهی مونتاژ و در ادامه تولید پیشرانه 1600 سیسی هیلمن اونجر و 1725 سیسی دولوکس و نصب آن روی پیکان آغاز شد. همچنین در تیپهای پیکان کار، پیکان وانت، جوانان (GT) و … در ایران عرضه شد. استفاده پیکان به عنوان تاکسی، ماشین شهربانی و انتخاب اول عموم ایرانیان در کنار این امر که پیکان اولین موفقیت ایران در تولید خودرو بود، باعث شناخته شدن این خودرو به عنوان خودرو ملی شد.
شاید برخی نمونههای پیکان در ایران با اقبال عمومی کمتری روبرو بودند، مانند پیکان استیشن، اما تولید محدود برخی مدلها مانند پیکان جوانان که از قدرت و شتاب بهتری برخوردار بود باعث شد ارزش نمونههای سالم و یا بازسازی شده این مدلها تا به امروز رو به افزایش باشد. در سال 1977با فیسلیفت پیکان توسط آقای رویدن اکس، چهره ظاهری پیکان تبدیل به همانی شد که تا سال 1383 در ایران تولید گشت.
در تمامی این سالها، تغییرات مختلفی روی پیکان انجام شد، از نصب پیشرانه پژو 504 جیال روی این خودرو گرفته تا انژکتوری شدن پیکان و تغییراتی در طراحی پیشرانه (سرسیلندر) و سایر بهبوها. در تمامی این سالها از عوامل موفقیت پیکان و فروش نزدیک به 2 میلیون دستگاه از آن را میتوان آشنایی تمامی مکانیکها و حتی رانندهها با فنی این خودرو دانست، همچنین فضای مناسب داخلی در کنار سهولت تعمیرات، پیکان را به گزینه مناسبی برای مردم ایران تبدیل کرده بود.
میتوان پیکان را تاثیرگذارترین مدل در صنعت خودروسازی ایران دانست که تولیدات ایران خودرو، تا مدتها پس از توقف تولید پیکان، تحت تاثیر این مدل قرار گرفته بودند. حتی پس از پیوند فرانسویها با ایران خودرو، پیشرانه پیکان روی اتاق پژو 405 سوار شد و به علت آسان بودن نصب طولی این موتور برروی خودرو، پژو RD دیفرانسیل عقب متولد شد.
همچنین شایان ذکر است تولید پیکان وانت (وانت باردو) بعد از توقف تولید پیکان سدان تا سال 1394 ادامه داشت و حتی وانت آریسان از پیشرانه مشابهی نیز بهره میبرد.
تهیه، تدوین و ترجمه: تیم زاورکار
آخرین بروزرسانی مقاله: ژانویه 2024
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.